SUNDHEDSKLINIKKEN – ROBERTUS

Sundhedsklinikken Robertus ligger på børnehjemmet Hawais område. På klinikken kan børnene og de unge få gratis lægehjælp, og desuden følger klinikken op på behandlinger.  Robertus bliver i en vis udstrækning også brugt af den lokale befolkning, som ellers ikke har adgang til gratis lægehjælp. 

 

Det er sygdomme som malaria, forskellige infektioner, hudsygdomme, som kan diagnosticeres og behandles på klinikken. Klinikken har gynækologisk undersøgelsesudstyr, mikroskoper, brikse, køleskab mm. 

 

Klinikken drives af lægen Maria Carolina, som også bog og er ansat på Hawai. Klinikken er åben et par gange ugentligt og er bemandet af læge, sygeplejerske og sekretær, hvis løn betales af Papuakids. 

 

I sommeren 2019 besøgte Papuakids Sundhedsklinikken, og her kan I se mere om sundhedsklinikkens arbejde.

 

Desuden giver Papuakids et fast, årligt tilskud på til drift af klinikken.

Som en særlig aktivitet under klinikken bliver der 2 gange om året lavet en sygdomsforebyggende indsats på børnehjemmene. Alle børn undersøges og behandles for malaria for at sikre, at børnene ikke er syge eller smitter hinanden via myg. Malariaundersøgelsen bliver lavet to gange om året efter de to store ferier – sommer og jul – hvor de børn, som har familie tager hjem. Især i højlandet er der stor risiko for at blive stukket af malariamyg og smittet.  

 

Papuakids har valgt at donere et fast årligt beløb til klinikken, da vi anser kompetent lægehjælp som afgørende for børnenes sundhed. Vi donerer af og til penge til særlige indkøb af fx mikroskoper eller andet udstyr efter behov.

 

I marts 2019 var der voldsomme oversvømmelser i området og med mange omkomne. Klinik Robertus blev hårdt ramt, så klinikken blev flyttet til den nærmeste katolske kirke. Den første uge efter katastrofen blev over 200 patienter behandlet. I månederne efter oversvømmelsen fulgte et stort arbejde med at gøre klinikken klar igen. Papuakids har også hjulpet med at få klinikken op at køre igen. 

Tandlægeklinikken

Klinikken blev i 2017 udvidet med en lille tandlægeklinik. Foruden sunde tænder kan god tandhygiejne forebygge en række alvorlige sygdomme, og det er Papuakids’ ønske, at alle børnene lærer, hvor vigtigt det er at børste tænder regelmæssigt.

 

Det var en større donation fra en privat fond, som gjorde det muligt for Papuakids at finansiere indkøbet af en tandlægeklinik. Tandlægeklinikken blev købt som en slags samlesæt med tandlægestol, lamper, diverse udstyr mv. leveret i én container. 

Tandklinikken er åben ca. hver 14. dag. Det har vist sig at være vanskeligt at finde en fast tandlæge til klinikken, så derfor er åbningstiden begrænset indtil videre.  

 

Papukids ønsker at samarbejde med danske tandlæger eller tandlægeelever om at skaffe danske tandlægepraktikanter til klinikken. Praktikanterne kan fx hjælpe med at undervise i tandhygiejne og deltage i klinikkens arbejde.